BuitenMaten

Vanuit de droom van een duurzame en zorggerichte samenleving lanceerden enkele lokale organisaties het project BuitenMaten. Het is een samenwerking tussen Huis Perrekes vzw, Freinetschool De Steltloper,  Natuurpunt, Bioboerderij De Steenovens, Kerkfabriek Oosterlo, Scholen MPI Oosterlo, zorgboerderij Trees & Bees, Bonten Hannen, de Koninklijke Harmonie De Eendracht Oosterlo, KWB, goeGEZINd en MPI Oosterlo vzw.

Samen willen we de groene ruimte in Oosterlo biologisch verantwoord benutten. Naast het produceren van bioproducten is het ook belangrijk dat alle bevolkingsgroepen bij dit project betrokken worden en in het bijzonder de meest kwetsbaren: personen met een beperking, mensen die complex ouder worden en kinderen. 

Onze uitgangspunten

  • Verbondenheid in een kleinschalige gemeenschap
  • Belang van duurzaamheid
  • Gestalte geven aan inclusie

Kwaliteitsvol varkensvlees

In eerste instantie werd er hoofdzakelijk ingezet op het kweken van kwaliteitsvol varkensvlees. Het logo, een varken getekend door een bewoner van Huis Perrekes, was dan ook een logische keuze. 

Zaaien van spelt

Jaarlijks zaaien bewoners van Huis Perrekes en MPI Oosterlo samen met de leerlingen van de scholen het spelt. Een leuke, inclusieve activiteit.

Telen van fruit en groenten

In het voorjaar van 2017 werd de zaaitunnel geïnstalleerd zodat ook groenten en fruit geteeld kunnen worden. 

Jaarmarkt

Tot 1921 was Oosterlo van heinde en ver gekend om zijn jaarlijkse boerenmarkt. Het was dan ook een droom van BuitenMaten om deze traditie in ere ter herstellen. Deze droom werd werkelijkheid op zondag 28 augustus 2016 tijdens de eerste Oosterlose jaarmarkt. We startten bescheiden met ambachten uit de streek en natuurproducten van lokale producenten. De kinderen konden een knapperig broodje bakken. Er werden lekkere hapjes voorzien waaronder het niet te missen ‘BuitenMaatje’, een broodje met biologisch varkensvlees. 

Op 25 februari 2018 ontving BuitenMaten als eerste de prijs voor Dorpskracht, een wedstrijd van de Vlaamse Landmaatschappij om de leefbaarheid van het dorp en duurzame dorpsontwikkeling te stimuleren.

Downloads