Tijdens het gala van Zorg Magazine op donderdag 15 mei sleepte de innovatieve methodiek Begeleid Aanwerven van MPI Oosterlo vzw een nominatie in de wacht voor zorginnovatie van 2025.
Het doel van de methodiek is het bevorderen van een inclusievere arbeidsmarkt. Waar traditionele modellen zich vaak richten op de begeleiding van personen met een beperking richting werk, draait Begeleid Aanwerven het perspectief om. Werkgevers worden actief ondersteund om hun werkplekken toegankelijker en inclusiever te maken. Dit met hulp van een duo bestaande uit een jobcoach en een ervaringsdeskundige, samen ‘de inclusieve werkexperten’.
MPI Oosterlo wil met deze aanpak een systeemverandering starten, waarin inclusie niet langer een uitzondering vormt, maar de norm wordt binnen Vlaamse bedrijven en organisaties. Door ervaringsdeskundigen een actieve rol te geven, krijgen zij niet enkel inspraak, maar worden ze erkend als waardevolle adviseurs die bijdragen aan een inclusievere samenleving
“Van visie naar praktijk”
De methodiek werd ontwikkeld binnen het kader van Begeleid Werken Zuiderkempen, een samenwerking tussen MPI Oosterlo, OpWeg, Den Brand en De Schakel. Deze dienst zet zich al jarenlang in om het recht op arbeid voor personen met een beperking te waarborgen. Voor de verdere uitwerking werd intensief samengewerkt met Thomas More en Pasform. Samen ontwikkelden zij een praktijkgerichte opleiding aan de hand van een vernieuwd model dat inzet op duurzame inclusie op de werkvloer. Vanuit dit partnerschap werd projectmatig gewerkt aan het creëren van inclusieve werkplekken waarin ook personen met een beperking hun talenten kunnen inzetten. Daarbij werd de expertise van zowel jobcoaches als ervaringsdeskundigen benut.
“De kracht van omkering”
Wat Begeleid Aanwerven uniek maakt, is dat het de rollen omkeert: de werkgever is degene die ondersteuning nodig heeft en de persoon met een beperking kan die ondersteuning bieden vanuit zijn of haar eigen ervaring. Werkgevers worden zo op een praktische manier begeleid door een tandem van jobcoach en ervaringsdeskundige. Hiervoor werden tools zoals de ‘Als-ik-het-kan-scan’ ontwikkeld: een tool waarmee de ervaringsdeskundige de werkvloer test, evalueert en gerichte feedback geeft. Begeleid Aanwerven vertrekt vanuit de situatie van personen met een verstandelijke beperking, één van de meest kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. Maar de resultaten hebben impact op diverse sectoren en doelgroepen.
“Opleiding en opschaling”
In 2024 werd de methodiek verwerkt in een opleiding die georganiseerd werd in Geel en Gent. Een groep van in totaal 44 cursisten, professionals en ervaringsdeskundigen uit diverse sectoren, volgden de opleiding. Vandaag staan er op deze manier al 20 duo’s van Inclusieve Werkexperten klaar om met Begeleid Aanwerven werkgevers te ondersteunen.
De opleiding werd mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Departement Werk en Sociale Economie.
Benieuwd hoe jouw organisatie inclusiever kan worden?
Contacteer Raf Hensbergen via raf.hensbergen@mpi-oosterlo.be
